kredą njusy warsztat forum uczestnicy szukaj zaloguj litera me nomine
Wolf_Kohler : dyskusje na forum
impreza

Oświadczenie w kwestii usunięcia mojego wpisu na Liternet.pl

Jestem niezwykle zdumiony, nie tyle faktem usunięcia wpisu, co burzy w szklane wody, wywołanej przez niejaką Małgorzatę K. (niegdyś G.) w związku z całą sprawą. Postaram się pokrótce wyjaśnić, co jest przyczyną mojego oburzenia. Zaznaczam, że będąc z wykształcenia prawnikiem, nigdy nie postępuję wbrew literze prawa, czy orzecznictwu. Nie jest to żadna poza. Nigdy nie łamię przepisów, bo nie pozwala na to specyfika i ustrój mojego układu limfatycznego. W pierwszej kolejności chciałbym zwrócić uwagę na charakterystykę każdego mojego komentarza, jaki może pojawić się pod jakimkolwiek tekstem opublikowanym na forach internetowych. Niestety będę musiał rozwinąć wątek, odbiegający nieco od meritum, ale uczynię to tylko, ze względu na chęć właściwego wyjaśnienia całego nieporozumienia. Jestem lub byłem użytkownikiem kilku for internetowych od kilku lat. Dawno już znużyły mnie jałowe dyskusje, prowadzone pod utworami, co do ich wartości artystycznej, czy dotyczące propozycji ewentualnych zmian. Zacytuję w tym miejscu polskiego artystę Kazika Staszewskiego.

" ... Generalnie neguję coś takiego jak istnienie prawd obiektywnych w takiej sferze działalności jaką jest sztuka. Sztuka ... sprowadza się, wulgaryzując całą sprawę, do takiego dychotomicznego podziału, że coś się komuś podoba lub nie, tylko i wyłącznie w kategoriach subiektywnych. ... "

Pozwoliłem sobie pójść nieco dalej w tym podejściu do artyzmu. Nie tylko jest mi obojętne, czy to co publikuję komuś się podoba, czy nie. Ba, jeśli decyduje się na publikację czegokolwiek na forach internetowych, jest mi też całkowicie obojętne, czy podoba się to lub nie, mi osobiście.

Nie zmienia to jednak faktu, że pojawienie się jakiegokolwiek głupawego, w moim mniemaniu, komentarza, pod którymś z moich tekstów jest dla mnie nieprzyjemne, bo uwielbiam przypominać sobie, to co wcześniej napisałem i gdy już dotrę do końca własnego tekstu, czytanie wstawek innych użytkowników wytrąca mnie ze stanu uniesienia.

W celu przeciwdziałania opanowującego mnie Weltschmerzu, doszedłem do rozwiązania, polegającego na podejściu do wszelkich komentarzy jako kontynuacji procesu twórczego. Najlepszym chyba przykładem na potwierdzeniu tego stanu rzeczy jest pałac sułtański na portalu erekcjato.eu. Każdy kto decyduje się tam na komentarz pod jakimkolwiek z moich utworów, traktowany jest jak gość, zazwyczaj niechciany, w haremie. Jest to więc seraj, czyli sobie raj, idealne określenie na moje podejście do zagadnienia, o którym pisałem powyżej.

Każdy mój komentarz jest zatem swoistą formą sztuki. Na potwierdzenie zaś, że nie złamałem prawa wpisem na liternecie, odwołuję się do wyroku i uzasadnienia Sądu Rejonowego w Gdyni, który w mojej sprawie należy stosować analogicznie.

" Sąd Rejonowy w Gdyni uniewinnił Adama Darskiego „Nergala” oskarżonego o znieważenie uczuć religijnych. We wrześniu 2007 roku podarł on w czasie koncertu Biblię i nazwał ją „księgą kłamstw”. Sąd uznał, że jest to „swoistą formą sztuki”.

W uzasadnieniu kontrowersyjnego wyroku sędzia Krzysztof Więckowski powiedział: – Sąd nie zamierza, wbrew oczekiwaniu oskarżycieli posiłkowych, wyznaczać przy okazji tego procesu żadnych granic dla wolności wypowiedzi, wolności artystycznej religijnej, czy krytyki religii. Sąd nie będzie też badał, czy Adam Darski jest satanistą groźnym dla społeczeństwa i młodzieży. "

z wyrazami szacunku
Robert Wiktor Kobryń

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-11  11:02:38]

Twoja apelacja jak i poprzednie wypowiedzi jest bełkotliwa, i chociaż powołujesz się na casus Nergala, nie ma to większego znaczenia niż przystawianie piernika do wiatraka - w przypadku AD chodziło o prowokację satanistyczną (religijną więc, bo satanizm jest sektą) podczas zdarzenia artystycznego, w Twoim o przeszkadzanie w zdarzeniu artystycznym i podżeganie do prześladowań rasistowskich (wymierzonych również w artystkę), co oczywiście jest niezgodne z prawem.
(O zwyczajowym prawie użytkowników portalu nawet nie wspomnę, chociaż doskonale zdajesz sobie sprawę jako prawnik, że niepisane prawo bywa również podstawą do precedensowych wyroków.)

Niezorientowanym należałoby się małe wyjaśnienie, nie uważasz?
Na portalu literackim pod wierszem autorki o żydowskim imieniu wypowiedziałeś się bez związku z utworem w sposób zajadły dając niekontrolowany upust swojemu anysemityzmowi i innym obsesjom (cyt. z pamięci: nie spoczniesz tak długo, aż "ich wszystkich" nie wytrzebisz). Ponieważ trzebienie uważam za niezgodne z naturą, a już na pewno z naturą poezji, oraz, bo tego typu treści obrażają nie tylko zdrowy rozsądek ale i godność ludzką w szeroko pojętym znaczeniu, w tym i moją, jako uczestnika zdarzenia, postarałam się, aby usunięto koment, wylewający z siebie nie tyle poglądy ile źle przetrawione nacjonalistyczne rzygi o cuchnącej treści.

Małgorzata Köhler  id:1398   [2012-04-11  13:40:46]

Ale za to tutaj Ci się naprawdę udało: Każdy mój komentarz jest zatem swoistą formą sztuki. - doprowadzileś mnie do łez.

Małgorzata Köhler  id:1398   [2012-04-11  13:46:44]

... niektórzy w krzyk, że już nie mogą na to patrzeć,
inni zdobyli się na litościwą łzę ...

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-11  13:58:50]

James Ensor "Kłótnia szkieletów o wisielca"
http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&sa=N&biw=1440&bih=809&tbm=isch&tbnid=ODSACXb1iBVH3M:&imgrefurl=http://echostains.wordpress.com/tag/james-ensor/&docid=u0ownzab5dRZmM&imgurl=http://echostains.files.wordpress.com/2010/04/two-skelton-fighting-over-a-hanged-man.jpg&w=400&h=312&ei=u7SIT8H3B6bP4QT6qYjaCQ&zoom=1&iact=rc&dur=442&sig=116110267411144451081&page=1&tbnh=131&tbnw=165&start=0&ndsp=28&ved=1t:429,r:11,s:0,i:102&tx=88&ty=74

prosty człowiek  id:1242   [2012-04-14  01:22:06]

pece- :)

debbie si  id:678   [2012-04-14  13:55:49]

"oświadczenie" tchórza i donosiciela, który sądzi, że  wystarczy nazwać się artystą i nim się staje z nadania, a słowo artysta pozwala na nikczemne słowa, zachowania.
Artysta to człowiek szukający prawdy i wewnętrznie wolny, kapuś, donosiciel nigdy nim nie będzie więc Rajski nie strój się w nie swoje piórka.
Twoje *występy" naznaczone nienawiścią dla narodu są klasycznym przykładem zachowania opisanego przez Hannach Arendt w "banalności zła"

Pani Małgorzato dziękuję, za stanowczą reakcję. Nie ma czegos takiego jak przyzwoity kompromis. Dlatego nie wolno milczeć w wypadku takiej podłości, którą tchórz próbuje przedstawić jako zgrywę i podpiera sie przy tym prawniczym wykształceniem  sic(!).
Raz chce być prawnikiem raz chce być artystą, a jutro pewnie Panem Bogiem.
Pani Małgorzato wczoraj wróciłam z Essen. To co nie daje mi spokoju, to stojący całodobowo zmotoryzowany patrol policji, który chroni synagogę przed takim niemieckimi Rajskimi.  
Nie może być więc tak, że osoba utwierdza się w swojej bezkarności nawet jak ma przyklejoną etykietkę durnia.
W oświadczeniu Rajskiego jest tyle manipulacji, tyle ćwierć prawd i wszystko po to aby zbagatelizować swój nikczemny czyn wobec obcych sobie osób, ale także wobec swoich przodków, ponieważ nazwisko Kobryń to tradycyjne żydowskie nazwisko na Wschodzie.
Tak więc Rajski masz żydowską krew.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-16  08:05:33]

Nic mi nie wiadomo, o moim rzekomym żydowskim pochodzeniu. Jeśli jednak byłoby tak w istocie, to wielce bym sobie to chwalił. Jest wiele osób pochodzenia żydowskiego, które szanuję, Bronisław Wildstein, Janusz Korwin Mikke itd.
Co zaś się tyczy reszty wypowiedzi to poziom  chamstwa przerósł już nawet ostatnią wypowiedź premiera w sejmie. Jest pani chorą z nienawiści dziennikarzynką. Czuć powiew zmian, stąd pewnie tak bezczelne i kłamliwe reakcje. (choć akurat w pani wykonaniu, jestem do tego przyzwyczajony). Brzydzę się panią.

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-16  08:23:22]

Rajski jesteś kreaturą, a więc co  najwyżej popiskujesz, tak więc plwociny tchórzliwej myszy nie robią na mnie wrażenia. Już zapomniałeś kogo chciałeś wytrzebić i przeciwko czemu zaprotestowała Pani Małgorzata.
Według mnie jesteś prowokatorem, który za judaszowe srebrniki niszczy wizerunek PiSu. Nie wierze, aby takie rzygowiny, w jakich ty sie specjalizujesz,  pisane były za darmochę.
Od Korwina Mikke I Bronka Wildsteina wara. Nie dorastasz im nawet do obcasów.  Obaj spoliczkowaliby ciebie za słowa, które wypisujsz na portalach poetyckich.

I żeby było jasne,  nie będę tolerowała twoich  wycieczek antysemickich.
Ja tobą pogardzam.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-16  08:45:08]

http://www.rynsztok.pl/index.php/forum/action/list/frmTThreadID/1169/

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-16  08:47:06]

jeszcze raz podkreślę: każda twoja antysemicka wypowiedż, każda wypowiedż naruszająca godność drugiej osoby zostanie przeze mnie napiętnowana.
Ta twoja wklejka z tekstem o danych, tez została opisana przez Hannach Arendt.
Jesteś książkowym przykładem manipulatora, tchórza.
Rajski jestes banalny do bólu.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-16  09:00:01]

podaj imię i nazwisko, wtedy pogadamy

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-16  09:05:04]

"pogadać z tobą?"
jednak masz nie po kolei w głowie, jeżeli sądzisz, że podam ci nazwisko, aby z tobą rozmawiać.

Nie mam w sobie ekumenicznej potrzeby nawracania antysemity.
Załóż następnych pięć nicków do rozmowy sam z sobą.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-16  17:04:26]

tchórzliwa kreatura

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  01:37:49]

Rajski,  próbujesz zastosować eurystykę, jak zwykle w bardzo nieporadny sposób.

Nie możesz wyprzeć się donosicielstwa, ponieważ  wkleiłeś dwa wpisy na forum "rozmowy kontrolowane," oświadczenie". Styl tych wykwitów jasno wskazuje, że jestes tchórzem, który próbuje rozmyć winę, wybielić się. Nie masz na tyle odwagi, aby za swoje słowa przeprosić.
Na dodatek zarzygałeś ekran wpisem "zmiany, zmiany"
Te teksty nie zostały usunięte. Są twoją wizytówką .
I jakkolwiek teraz opluwałbyś mnie, inne osoby, twoje teksty świadczą o tym, jakim jestes człowiekiem, dla mnie kreaturą.

Moje dane, znane na rynsztoku wielu osobom, nie są dla ciebie. Zbyt wysoko mierzysz.
Przebywaj jak dotychczas na swoim poziomie: przy ziemi i nie zapominaj o lekach.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  07:20:18]

*erystykę

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  07:29:59]

jesteś tchórzem, bo opluwasz inne osoby pod nickiem, wstydząc się własnej tożsamości
co więcej pozwoliłem sobie na przeczytanie kilku twoich poprzednich wpisów (wcześniej tego nie czyniłem, bo przyzwyczajony byłem do jej niskiej wartości tak merytorycznej, jak i intelektualnej)
otóż, gdy tylko pojawił się pierwszy wpis użytkownika "kompromis" zaatakowałaś go w ordynarny sposób, charakterystyczny dla twoich wypluwajek, które zamieszczasz na sieci, ba, wytknęłaś mu posługiwanie się nickiem, zamiast prawdziwymi danymi
(cóż za hipokryzja, biorąc pod uwagę twoje obecne postępowanie)
złożyłaś propozycję uzyskania korzyści majątkowej Romanowi Knapowi
co chwilę zasłaniasz się rzekomymi kontaktami i znajomościami (sram na to, bo nie trudno domyślić się z jakimi ludźmi musisz mieć do czynienia)
wszystko wskazuje też na to, że to właśnie ty doprowadziłaś do upadku portalu Marka Trojanowskiego, twój wpis tam pojawił się jako ostatni (typowe zachowanie morderców, którzy lubią zostawiać swój ślad na miejscu zbrodni)
najprawdopodobniej ten łatwowierny, a jednak na swój sposób poczciwy chłopaczyna, mimo swojej prowincjonalnej umysłowości poznał się na tobie, co skutkowało w tym, że zmusiłaś go do milczenia
to są typowo ubeckie metody, nie dziw się więc, że się tobą brzydzę

p.s. jeśli chodzi o mój tekst "zmiany, zmiany" nie mam sobie nic do zarzucenia, a moja propozycja pod tamtym tekstem byśmy przeprowadzili rzeczową rozmowę, została przez ciebie przemilczana. nie od dziś więc przyzwyczaiłaś, że cała twoja umiejętność prowadzenia dyskusji opiera się na rzucaniu kalumnii na lewo i prawo

jesteś zaledwie małym szczekającym kundelkiem, bez polotu i pełna nienawiści

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  08:35:31]

jak zwykle obrzydliwy tekst w twoim wykonaniu, nie na temat.
Nie wyzbędziesz się roli kapusia i donosiciela. Nie byłbyś sobą, aby nie węszyć, nie przeinaczać, aby pisać nieprawdę. Obrażasz przy tym inne osoby, których tu nie ma.
Jakim prawem obrażasz Marka Trojanowskiego, Romana Knapa !  To jest dopiero ubeckie zachowanie !
I piszesz to tylko w jednym celu, aby odejść od meritum sprawy, czyli od twojego łajadackiego wpisu o  wytrzebieniu narodu żydowskiego.
Rzeczowa rozmowa w twoim wykonaniu?
Jedyne co potrafisz to pluć na prawo i lewo , wklejać linki, zmieniać nicki.  Ale twój styl jest rozpoznawalny na kilometr.
Charakter człowieka się nie zmienia,  ty jesteś na to żywym dowodem.
Nie potrafisz stawić sam czoła, musisz atakować innych przy okazji, to silniejsze od ciebie. Masz charakter bezkręgowca.
To jest dla mnie obrzydliwe i niewybaczalne, tak jak twój tekst zmiany, zmiany. Z takim tekstem sie nie dyskutuje.
Paskudzisz forum na rynsztoku, ale tymi wpisami sam siebie pogrążasz.

Jeszcze raz jak tumanowi napiszę: Nic nie zmieni faktu, że napisałes łajdacki tekst na liternecie o trzebieniu narodu żydowskiego, a potem próbowałeś udawać uciśnioną niewinność   i za to tobą gardzę

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  09:05:40]

zapomniałaś dodać na wstępie - "kategorycznie stwierdzam",  "ciekawe, kiedy o tym przeczytam", "wróciłam właśnie z kibla"
dla podkreślenia wiekopomności kolejnej wypluwajki
twoje manipulacje są na poziomie zerowym (przykładowo - moje rzekome obrażanie Romana Knapa)

skoro w dalszym ciągu boisz się występować pod prawdziwymi danymi, nie widzę sensu dalszej "rozmowy"
podaj mnie do sądu, jeśli jesteś taka oburzona
zapewniam jednak, że nie zamierzam przejmować się twoimi bandyckimi wpisami i dalej będę zamieszczał, na co tylko będę miał ochotę

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  09:19:50]

Rajski,
Jeszcze raz jak tumanowi napiszę: Nic nie zmieni faktu, że napisałes łajdacki tekst na liternecie o wytrzebieniu narodu żydowskiego, a potem próbowałeś udawać uciśnioną niewinność   i za to tobą gardzę.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  09:22:06]

proszę podać link do tego wpisu
a potem mnie do sądu
ubecka gnido

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  09:26:35]

nie jestem kapusiem i donosicielem, to twoja działka.

Rajski,
Jeszcze raz jak tumanowi napiszę: Nic nie zmieni faktu, że napisałes łajdacki tekst na liternecie o wytrzebieniu narodu żydowskiego, a potem próbowałeś udawać uciśnioną niewinność  i za to tobą gardzę.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  09:31:21]

zaczynasz się jąkać

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  09:33:31]

zrobiłam błąd w imieniu , winno być Hannah Arendt.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  09:43:43]

Rajski,
Jeszcze raz jak tumanowi napiszę: Nic nie zmieni faktu, że napisałes łajdacki tekst na liternecie o wytrzebieniu narodu żydowskiego, a potem próbowałeś udawać uciśnioną niewinność  i za to tobą gardzę

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  09:44:12]

http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%85kanie

poczytaj, to się da wyleczyć

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  09:48:12]

Rajski - moja babka była Żydówką. Nie przeginaj!

Wolf_Kohler  id:1713   [2012-04-17  10:26:48]

a co wy mi z tymi żydami ciągle?
żadnego wpisu nie pamiętam, nie ma go na sieci
a nawet jak go ktoś przywróci, to lata mi to koło chuja
ty swego czasu opublikowałeś na głównej stronie zdjęcie Hitlera i tłumaczyłeś się,  że to artystyczna prowokacja, czy jakoś tak
potraktuj mój nieistniejący wpis, podobnie

z resztą, ktoś kto ma głowę na karku, dobrze zrozumiał, o co mi w tym wszystkim chodzi
na każdym kroku szkalowana jest Polska, szkalowana jest religia katolicka
a jak Gunter Grass napisał prawdę o zamiarach inwazji na Iran, to zrobili z niego antysemitę

nie można być aż takim głupcem, żeby nie dostrzegać spraw oczywistych

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  10:46:33]

Rajski, jak zwykle starasz się wybielić kosztem innych, tym razem przywołując Wolfa Kohlera. Między wami jest zasadnicza różnica: Wolf jest artystą, ty nie.
Stosujesz argumenty dziecka z przedszkola, które jak zasłoni ręką oczy, uważa, że go nie ma.
Nie bądż tak dziecinny i nie twierdź, że to co usunięte z netu, nie istnieje, nie miało więc miejsca.

Napisałeś obrzydliwy tekst o narodzie żydowskim. Nie ty go usunąłeś,  i nie przeprosiłeś za bydlęce określenie "wytrzebić".
Nie zasłaniaj się sztuką i nie zmieniaj tematu.

Wkleiłeś na dodatek dwa teksty na ten temat na portalu rynsztok: "rozmowy kontrolowane" i "oświadczenie", szukałeś tu popleczników.
Zasiałeś burzę, zbieraj jej owoce.

Rajski,
Jeszcze raz jak tumanowi napiszę: Nic nie zmieni faktu, że napisałes łajdacki tekst na liternecie o wytrzebieniu narodu żydowskiego, a potem próbowałeś udawać uciśnioną niewinność  i za to tobą gardzę.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  15:02:48]

ty to masz rzeczywiście całkowitą pustkę we łbie
skoro dalej zamierzasz się kompromitować

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  15:06:49]

ile razy mam powtarzać, że plucie tchórza, donosiciela (o tym, że masz charakter donosiciela, kapusia udowadniasz raz po raz w tekstach zamieszczonych przez siebie powyżej) nie robią na mnie wrażenia.

Rajski,

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  15:13:54]

"ile razy mam powtarzać" to dobre, wstępniak iście w twoim stylu
mam prośbę, żebyś zawsze jakoś tak, zaczynała kolejną wypluwajkę
reszta zaledwie nudzi
nie wiem, co mam ci poradzić
jedź na grzyby, za miasto, czy co?
albo napisz jakiś wiersz
będzie z czego się pośmiać

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  15:18:10]

nie masz mocy sprawczej, aby o cokolwiek mnie prosić.
To ja zdecyduję, kiedy skończę pisać kim dla mnie jesteś.

A jesteś, o czym pisałam wcześniej, podręcznikowym przykładem zachowania opisanego przez Hannah Arendt w "banalności zła"

Rajski,

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  15:27:19]

o jejku
to już chyba jakaś obsesja
chcesz to wyślę ci na adres redakcji moje zdjęcie, będziesz mogła rzucać w nie lotki

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  15:29:40]

masz fiksację na punkcie dziennikarzy i redakcji.

Nie rzucam rzutkami.

Rajski,
Jeszcze raz jak tumanowi napiszę: Nic nie zmieni faktu, że napisałes łajdacki tekst na liternecie o wytrzebieniu narodu żydowskiego, a potem próbowałeś udawać uciśnioną niewinność  i za to tobą gardzę

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  15:54:41]

no dobrze, przyparłaś mnie do muru
przyznaję ci rację
jestem beztalenciem, donosicielem, idiotą i żydem
zadowolona?

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  16:26:30]

A teraz, Rajski, skoro już wiesz, to coś z tym zrób. Przynajmniej przestać donosić. Przeproś na liternecie. Oraz przestudiuj zasady używania małych i dużych liter, (wpis z 2012-04-17  10:46:33; to kompromitująca niekonsekwencja).

Małgorzata Köhler  id:1398   [2012-04-17  17:05:06]

to jakaś zbiorowa nagonka?
żyd, jako wyznawca judaizmu pisze się z małej litery, tak jak katolik, muzułmanin itd.
przepraszać za nic nie zamierzam, żadnych swoich słów nie wycofuję i ponoszę za nie całkowitą odpowiedzialność

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  17:09:20]

Nie pleć bzdur, pisałeś o Żydach jako nacji. Jeżeli nie przeprosisz za ten idiotyczny wpis, to pozostaniesz na zawsze idiotą. Twój wybór; my mamy również wybór, dlatego nie nie zamierzamy tolerować nacjonalistycznych i rasistowskich treści rozpowszechnianych na portalach literackich przez prowokatorów - idiotów.

Małgorzata Köhler  id:1398   [2012-04-17  17:30:25]

poglądów swoich się nie wstydzę
żeby je właściwie zobrazować, podeprę się wypowiedzią profesora Wolniewicza, z którym zgadzam się w stu procentach

http://www.youtube.com/watch?v=pGcgR_urf44

jeśli choć jedna osoba, która czyta, to co piszę lub słucha moich linków zacznie się zastanawiać i wątpić w oficjalną propagandę to uznam to za swój sukces
powiem więcej, według mnie obecna sytuacja polityczna, a zwłaszcza geopolityczna Polski jest fatalna
uważam więc, że w obowiązku moim jako Polaka, w miarę skromnych możliwości, jest jakakolwiek próba przeciwdziałania takiemu stanowi rzeczy, poprzez uświadamianie
czyniłem to, czynię i czynić będę niezależnie od wszelakich negatywnych konsekwencji, jakie mogą mnie dotknąć

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  17:34:35]

Małgorzato Kohler jesteś niewątpliwie znacznie inteligentniejsza od swojej poprzedniczki
w przypadku jeśli będziesz kontynuować obrażanie mnie, pozwę cię do sądu o zniesławienie

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  17:36:25]

"Nie masz takich kompetencji", żeby mówić o mojej czy Zofii inteligencji.
A teraz jedyne co możesz zrobić, to zamknąć buzię w tym wątku i przeprosić. Pozywać to sobie mozesz, nie rozśmieszaj mnie. Przyznalam tylko rację wpisowi o 16:26:30.

Małgorzata Köhler  id:1398   [2012-04-17  18:01:38]

nie będę cię oczywiście pozywał, więc nie musisz się tłumaczyć (wpis, o którym mowa, co mam nadzieję dobrze rozumiesz, miał charakter przekorny)
z punktu widzenia efektu, taka postać jak ty, nie byłaby wystarczająca ze względu na możliwość rozpowszechnienia w mediach takiego eventu
chcę żebyś jednak wiedziała, że na przekór, a może raczej zgodnie z moim zamiłowaniem do pajacowania, do pewnych spraw podchodzę bardzo poważnie
a patriotyzm (niezależnie od tego, czy jego radykalizm podoba się, czy nie) jest najważniejszą wartością w moim życiu i za mój kraj jestem w stanie oddać wszystko ( pieniądze, wolność, nawet życie)

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  18:11:13]

i nie cofnę się nawet o minimetr w tej kwestii, co z resztą czynię przez całe życie

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  18:12:38]

Rajski zapędziłeś się wklejką w kozi rok. Ośmieszyłeś się.
Wypowiedż profesora Bogusława Wolniewicza miała być dla ciebie podpórką, usprawiedliwieniem? Teraz stroisz się w szaty Polaka patrioty.
Według profesora jestes agentem.
Jasno wynika z tego, że nie czytałeś książki " Ksenofobia i wspólnota"  Bogusława Wolniewicza i Zbigniewa Musiała.
Profesor twierdzi w niej, że  kolportowane obelżliwe określenia o narodzie żydowskim mają agenturalny charakter, przyszły z zewnątrz ( nasilone były  zwłaszcza w czasach stalinowskich), aby w ten sposób niszczyć obraz  Polski i Polaków  przed światem.
W tej  kwestii zgadzam się w całej rozciągłości  z autorami książki.

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  18:25:38]

a ty dalej swoje
na necie nie ma żadnych obelżywych określeń o narodzie żydowskim mojego autorstwa

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  18:28:04]

*kozi róg

Zofia serafińska  id:434   [2012-04-17  18:45:08]

bo litościwie usunięto ten koment, a może i inne, nie wiem

Małgorzata Köhler  id:1398   [2012-04-17  18:45:59]

W sprawie twoje deklaracji: życzę ci, żeby kraj zrobił jak najprędzej użytek z twojej oferty - i nie dlatego, żebym uważała, że kraj jakoś tego specjalnie potrzebuje, i również nie dlatego, żebym była jakoś specjalnie msciwa czy krwiożercza, ale dlatego, że najwyraźniej straciłeś już wolność (przynajmniej jej istotną część) nie dostając nic w zamian. Są bowiem jednostki, które nie mogąc się realizować twórczo (w szerokim tego słowa znaczenia), stawiają na działania destrukcyjne, których łatwiej mogą zostać bohaterem, czują się dobrze na scenie wojny i gdy nie mają okazji do rejtanizmu czy innych ról bohaterskich, nie cofają się nawet przed rolą pospolitego prowokatora; jednak są to środki zastępcze - straszny głód takiego bohatera in spe może nasycić dopiero "litościwa łza", ale na taką trzeba zasłużyć.

Małgorzata Köhler  id:1398   [2012-04-17  18:53:33]

czyli teraz przechodzimy do gadki -szmatki
jakoś nie mam zamiaru w tym uczestniczyć

Marcin Rajski  id:1328   [2012-04-17  18:59:27]

!

Małgorzata Köhler  id:1398   [2012-04-17  19:08:18]

dodaj komentarz

do góry